tisdag 10 februari 2009

Byggavtalet för Aquarena

För nio år sedan byggde Katrineholms kommun ut sitt badhus med en så kallad aquarenadel. Den innehöll förutom två vattenrutschbanor även en minipool för de allra minsta barnen samt bord och stolar där besökare kunde koppla av med medhavd matsäck. Sedan ett år tillbaka är dock aquarenadelen stängd och i det närmaste totalt nedmonterad på grund av mögelskador i väggarna. Kommunen ligger sedan dess i en tvistande process med byggföretaget Tegelstaden som byggde aquarenadelen.

Enligt tidningen byggvärlden 15 oktober, 2008 http://www.byggvarlden.se/ekonomi/article428587.ece skyller Tegelstaden på att personalen använt högtryckssprutor på väggarna som därmed gett upphov till att ångspärren inte hållit tätt. Lars T Eriksson, vd på KFAB (Katrineholms fastighets AB), menar dock att detta inte bär skuld till skadorna och hoppas att reparationerna ska rymmas inom garantin för dolda fel.

Fritidschef Jonas Thorsell anser däremot att felet visst kan ligga i väggarnas utformning och menar att ”kommunens tjänstemän borde reagerat på väggarnas utformning när Aquarena byggdes”. ”- Hade jag jobbat här då och fått se konstruktionen hade jag inte varit nöjd med den tekniska utformningen på väggarna”, säger han.

Hela historien är patetisk! Barnfamiljer och ungdomar väljer (tvingas) numera att ta sig till närliggande kommuners anläggningar eller att helt enkelt avstå från bad. Kostnaden för att hålla aquarenadelen stängd uppgår till miljontals kronor om året. Kommunen väljer dessutom att processa mot byggföretaget Tegelstaden och endast gudarna vet vad denna tvist i slutändan kommer att betinga oss skattebetalare i form av kronor och ören. Borde inte kommunens politiker och tjänstemän först – med hjälp av adekvat juridisk rådgivning – inta en enhällig ställning i frågan? Vet Eriksson något som Thorsell inte vet och tvärtom? Vid gemensamma intressen kan det vara värt att försöka kommunicera!

Sedan ett par månader tillbaka har jag vid ett flertal tillfällen efterfrågat byggavtalet som kommunen tecknat med Tegelstaden inför byggandet av Aquarena; Utan framgång.
Det skulle, enligt mig, vara intressant att ta reda på ifall byggkostnaden står i paritet till vad man kan förvänta sig kvalitetsmässigt och även jämföra Aquarena med liknande byggprojekt för att se om byggkostnaden var rimlig.

Nu väljer man dock från kommunens sida att förvägra mig detta avtal. Man kan undra varför?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hela Aquarena-ärendet är mycket tråkigt för kommunen. Ett vallöfte från (s) som visade sig bli mycket kortsiktigt.
Att man vägrar lämna ut avtalet verkar konstigt, men försöker de skylla på den pågående processen? En offentlig handling, som ett tecknat byggavtal, blir väl knappast hemlig så snart en process inleds?